dijous, 16 d’octubre del 2008

trebol



Imatge: Un exemplar de la revista Lo Banyut. Vist al bloc del Jordi Dalmau.

Exemple: "El jove i ric hereu, aconsellat pel seu oncle moribund, va amagar l’olla en algun racó del trebol de casa i va llogar un mosso i una criada, que s’ocuparen de fer tota la feina i de menar la terra."

Font: Joan Graell i Piqué (2008). "La minyona, el lloro i el tresor", article de la revista Lo Banyut (Revista pirinenca de resistència. Feta de Tresponts Avall –Alt Urgell–), núm. 23, primavera del 2008, p. 39.

Definicions: Sostre [DCVB]. / Sostre. També pot ser l'estança situada a sota del llosat [Per temps vell, al Pirineu]. / 1. Entresòl. 2. Sostre. 3. Trespol [GDLC]. / 1. Trespol. 2. Petit pis situat entre el primer pis i l’entrada d’una casa o entre dues habitacions [DIEC]. / Sostre de fusta [La llengua catalana a Andorra].

Localització: Andorra, Pallars, Ribagorça, Tremp, Solsona, La Llitera, Balaguer, Urgell, Lleida, Les Garrigues, Segarra, Conca de Barberà, Reus, Gandesa [DCVB]. / Andorra, Rialp, Oliana, Pallars Jussà, Solsonès, Urgell, Ribagorça, etc. [La llengua catalana a Andorra].

Etimologia: s. XVI; variant de trespol > s. XIV; d'origen incert, potser del llatí ĭnterpŏlare 'refer alguna cosa', que hauria donat entrepolar amb el sentit de 'refer un sostre o paviment'; caiguda la primera síl·laba en-, el verb hauria pogut prendre una -s- per influx de molts verbs en tras-; i d'aquí trespol [GDLC].

Nota 1: Pantebre (El parlar d'Andorra) diu que "a més de sostre de fusta -ara també ho diuen dels de formigó- (Argolell) també pot ser el cap de casa, estança radicada a sota del llosat (Ordino, la Seu); i també pot ser un pic".

Nota 2: Algú té una foto d'un trebol?

1 comentari:

Anònim ha dit...

Quan era petita, la meva mare i el meu tiet -paleta-, em deien que no saltés tant a sobre el llit, que "faria baixar el trebol".
Au.