dimarts, 21 d’octubre del 2008

Ribera amunt són les boniques; ribera avall ja no ho són tant; a la Seu, les serafines, i a Ciutat, la flor del ram

.
Font: Elvira Farràs i Muntó (1998). Ribera amunt són les boniques (Refranys i dites de l'Alt Pirineu català). Tremp: Garsineu Edicions.





Nota 1: Ciutat és el nom amb què es coneix popularment el nucli de Castellciutat (la Seu d'Urgell, Alt Urgell) i Ribera es refereix als pobles de la riba del Segre.

Nota 2: Una persona serafina és una persona de gran bellesa [DCVB]. Variants ("aplicat sobretot a infants o a estimades, com a nom de gran amor): serafinet, serafineu, serafinó, serafinoi, serafinoí, serafínoiet, serafinoïnet" [DCVB].

Refrany semblant: "Costa amunt la flor del lliri, costa avall la flor del ras, costa amunt les més boniques, costa avall ja no ho són tant. Ribera amunt són les boniques, ribera avall ja no ho són tant, a la Seu les serafines, i a Castellciutat la flor del ram. A Oliana són els que llauren, a Nargó porten el jou, a Organyà la clavilla, les mosses del carrer Nou."

Crítica de l'obra a càrrec de Víctor Pàmies: "És un recull temàtic de refranys i dites de l'Alt Pirineu català, recollides a través d'informants d'allà. També recull algunes cançonetes, dites tòpiques, malnoms, oracions i formuletes. [...] No té menció de bibliografia, cosa que trobem a faltar, i té una introducció prou interessant de Ramona Violant. [...] Especialment interessants les dites, dicteris i cançonetes geogràfiques, com també els malnoms dels habitants d'aquestes contrades: són dites molt concretes de difícil localització si no són recopilades en reculls locals com el present. També cal destacar que els més de 4.000 refranys que recull Elvira Farràs en aquest recull poden rebre l'etiqueta geogràfica de 'dits o sentits a l'Alt Urgell', perquè els ha recopilat durant anys d'informadors diversos de la zona."

Imatge 1: Portada del llibre Ribera amunt són les bonqiues.

Imatge 2: Caramelles a Ciutat (o Castellciutat). Portada de Les mesures, el setmanari de l'Alt Urgell (del 2 al 8 de maig del 2008).


1 comentari:

Víctor Pàmies i Riudor ha dit...

Ai, que m'estàs tocant el costat sensible amb tant de refrany.

AL final hauré de posar aquest blog entre els meus preferits! :-)