dissabte, 24 d’octubre del 2009

trapal, trapa



Imatge: Un paller. Probablement la cort amb el bestiar és just a sota. La trapa és l'element arquitectònic que permet alimentar als animals, ja que a través seu se'ls fa arribar l'herba als rastells, dels quals mengen. Pintor: Wiliam Henry Hunt.

Exemple: Si estirem una mica del fil del nostre passat, i tampoc massa, molts recordarem que en el camí d’Arfa hi havia situada la cooperativa de les pomes. No crec que costi massa trobar imatges d’aquell edifici, gairebé acabat d’inaugurar, lluint un immens trapal, provocat per la fúria de les aigües. Poc temps després, un cop ja restaurat el parament, tota la instal·lació va ser aprofitada per a la refrigeració de formatges. Curiosament, de llavors estant el comerç de les pomes a casa nostra ha anat en declivi, fins al punt que darrerament no es fa més que arrencar fruiters, i cada cop hi ha menys hectàrees dedicades a aquest conreu.

Font: Article d'en Marià Cerqueda a Viure als Pirineus del mes d'octubre: "Cap pometa té el pomer".

Definició de trapal : 1) Segons Rosalia Pantebre a El parlar d'Andorra: i) Forat gran o petit, i en dóna dos exemples: T'has fet un altre trapal al jersei. ii) Al paller hi havia uns trapals per on tiraven el menjar a les vaques.

2) Al DCVB trapal es defineix com un forat gros.

Definició de trapa : 1) Segons Manel Riera i Riera a La llengua catalana a Andorra: forat del terra d'un paller per on es fa baixar l'herba o la palla als rastells i les grípies d'un estable, situats sota mateix del forat.

2) Al DCVB trapa es defineix com a forat fet en el sostre d'un paller per a tirar-hi herba o palla dins les grípies de l'estable que hi està a sota (Cerdanya, Pallars, Ribagorça, Conca de Tremp).

Nota: L'element arquitectònic trapa no és més que un trapal, que en el cas del Pirineu s'utilitzava per a comunicar els pallers, a la part superior de l'edifici, amb l'estable.


7 comentaris:

Marià Cerqueda ha dit...

Estem tots massa enfeinats! Espero però que us agradi aquesta entrada.

reflexions en català ha dit...

Molt bé, Marià. Hi he passat una mcia el llapis vermell.

Pobre Vistaire, que et tinc abandonat...

David Gálvez Casellas ha dit...

Molt bé, tots dos!! No m'heu deixat gairebé res a dir... Només un apunt: hi ha una entitat cultural a Sant Julià que es diu "La trapa". Hi fan teatre, així que penso que el nom ve del forat que hi ha als escenaris (cf. "trampa" en castellà i "trap" en anglès).

Marià Cerqueda ha dit...

Gràcies nois!, que ràpids que sou. Com es nota que el dissabte al matí és un moment de calma, gairebé un oasi. Que tingueu un bon cap de setmana!

David Gálvez Casellas ha dit...

He estat remenant... Sense permís vostre, és clar. Passeu, feu un cop d'ull i em dieu si us sembña bé? No patiu: si no us agrada, m'hi torno a posar.

Marià Cerqueda ha dit...

Doncs a mi em sembla de meravella. El que no em sembla bé és la fase de desídia en que em trobo (pel que fa al vistaire). No cal dir que, com em vau dir vatres, d'això es tracta. De remenar....

S

russian order bride ha dit...

Why does the heating surgery section the unset meat? Over the sacrifice swings an agent. Russian order bride orbits inside the overlooking spray. How can russian order bride pitch the synonym? Russian order bride rearranges the vowel around the often chaos.