diumenge, 10 de maig del 2009

Constipat d'Estana




Foto: Una imatge de l'església de Sant Esteve, a Estana.

Exemple: "Però ja que estem ficats en el món del constipats, no puc passar per alt el més pirinenc de tots. Probablement deuen haver sentit a parlar del constipat d’Estana. Només els diré que, segons tots els entesos, dura aproximadament nou mesos i una setmana. Té fama de ser molt selectiu, ja que afecta només les dones. En canvi, el culpable d’encomanar-lo sempre és un home. Els símptomes són força visibles ja que fa créixer les panxes. Es té molta més son i de vegades ganes de vomitar. Es canvien les compreses i els tampons per anàlisis i ecografies. La malalta es veu envoltada de peücs, vestits de talles ínfimes, bressols i sonalls. Menja més. Els rumors es desfermen al seu voltant. Fa cara de portar un nen. Ca! Jo diria que és una nena. Els familiars estan més contents. Uns moments abans de la curació es trenquen aigües. Cal recordar, però, que els efectes secundaris són per sempre més."

Font: Marià Cerqueda i Bagués (2007). El gust i les ganes de ser pirinencs. La Seu d'Urgell: Edicions Salòria, pàgina 114, article 40 (abril del 2007).

Definició: Un constipat d'Estana no és més que un eufemisme que s'utilitzava per parlar de l'embaràs, en una època en què era comprometedor parlar d'aquestes coses. Per altra banda, sembla que al poble d'Estana hi havia un capellà una mica llençat. Ja se sap que els mossens són els únics homes als quals els fills dels altres se'ls adrecen com a "pare", i en canvi els seus propis fills se'ls adrecen com a tiets. Lògicament, un capellà que deixi en estat les dones no existia, ni ha existit mai, ni a Estana, ni en cap altra parròquia, on vas a parar.

Nota 1: A Estana, fusta torta i gent tinorca.

Agafar el constipat d'Estana: nou mesos i una setmana = Quedar en estat.

Semblar d'Estana = Es diu de qui fa el beneit.

Font: http://www.elrefranyer.com/index.php?op=cercarapida


6 comentaris:

reflexions en català ha dit...

Molt bo, Marià.

On vas a parar.

Ho desconeixia.

Ahir em vaig assabentar que la meva sogra diu 'ruelles' en comptes de 'roselles'. I valtros?

A vewure si trobo info i en faig una entrada abans no me n'oblidi.

reflexions en català ha dit...

refranys trobats a:

http://www.elrefranyer.com/index.php?op=cercarapida

A Estana, fusta torta i gent tinorca.

Agafar el constipat d'Estana: nou mesos i una setmana = Quedar en estat.

Semblar d'Estana = Es diu de qui fa el beneit.

Marià Cerqueda ha dit...

Ai, la gent de poble. De fet es tracta d'una expressió que la gent gran de Cerdanya, encara utilitza.

Val a dir que, a casa vostra, ja en sabeu alguna cosa d'aquesta mena de constipats... ;)

Pel que fa al tema ruelles, a casa en diem roselles (crec). El que si se, es que com en el cas de els pixallits (xicoies), ens menjem la mata. Es una mica més rasposa, però també força gustosa.

Anònim ha dit...

Sembla ser que la expresió "constipat d'Estana" s'originà a arrel de l'embaràs d'una pubilla soltera del poble, a qui, per tal d'ocultar-ho, els seus pares vàren tancar a casa durant tot l'embaràs, quan un veí els preguntava per la nena ells responien que no sortia de casa perquè estava constipada.

Marià Cerqueda ha dit...

Doncs jo tenia entès que per la zona rondava un mossén al qual li agradaven molt les dones. Com que no es podia dir que ell n'era el culpable dels molts embarassos de la zona (ja se sap els fills dels altres tracten de pare als capellans i en canvi els seus propis fills els tracten de tiets). El constipat d'Estana servia per a que, sense dir-ho, tothom se'n assabentés de que el religiós havia tornat a fer-ne de les seves.

Sigui com sigui, es tracta d'una expressió deliciosa.

Marià Cerqueda ha dit...

A la sèrie de tv3 Kubala, Moreno i Manchón han utilitzat l'expressió agafar un constipat d'estana, al capítol 30. Mai m'ho hauria pensat...