dilluns, 24 de novembre del 2008

volant

Informador: El Jordi Torné és qui primer ens parla del nom de l'eina que es fa servir a Andorra per tallar la planta de tabac. Ens diu que el seu padrí (el Josep Torné Vila, de Casa Mota d'Aixirivall) sempre l'ha feta servir. El Jordi Casado, de Cortal de Llumeneres (Sant Julià), ens confirma que el nom de l'estri per tallar el tabac és, efectivament, l'emprat a Andorra.

Definicions: Al DCVB trobem que hi ha una accepció de volant (la núm. 10) que s'adiu força amb la que comentem aquí: "falç més grossa que l'ordinària, i amb tall llis en lloc de dents (or., occ.)" i que coincideix plenament amb l'accepció núm. 4 de volant que ofereix el GDLC. Al DIEC2 diuen, més lacònicament (accepció núm. 2): "[AGA] Falç grossa sense dents."

7 comentaris:

Anònim ha dit...

Ostras, ja que parleu de volants, que també es feien servir al Querforadat i a Vilanova de Banat, no us descuideu de l'esclopet, que era una peça de fusta que feien servir els segadors, per a protegir-se,

Molt interessant com sempre, encara que, si canviem la lletra dels segadors per, bon cop de volant, ens podem trobar tots plegats en una manifestació dels de la Nissan.

David Gálvez Casellas ha dit...

He he! Molt agut, Marià! No deus pas tenir alguna foto de l'estri en qüestió?

Anònim ha dit...

No, pero miraré de fer-la, doncs crec tenir-ne algun de localitzat. A veure si te la puc enviar!!

Anònim ha dit...

ve de l'occità 'volam' que es pronuncia 'volan' en llenguadocià. També se diu a Catalunya del Nord

David Gálvez Casellas ha dit...

I què voldria dir, anònim, aquest "volam" occità? El meu Louis Alibert del 1966 no en diu res!

Anònim ha dit...

doncs el diccionari occità d'en Cantalausa http://www.ieo12.org/node/40 ens diu : Volam : fauç / faucilh. Autres còps, segavan al volam.

David Gálvez Casellas ha dit...

Moltes gràcies, jpgine! Bona feina!