dijous, 16 d’octubre del 2008

tribulossi


Dedicat a la Laura, que ens va suggerir aquesta entrada.


Exemple: "Els bastaixos, com enderiats, no es torbaven ni un instant. Les bodegues engolien fardells i caixes com si estiguessin afamades. Plantat al costat de la palanca que permetia l'accés a la nau, el primer timoner controlava les mercaderies que no paraven d'entrar. Al centre de gent de mar hi havia un gran tribulossi, o almenys és la impressió que en rebé Anton Vidal, gens avesat a contemplar aquest singular espectacle humà. Capitans de vaixell hi contractaven la tripulació que els mancava; entre els aspirants a ser enrolats hi havia uns quants francesos."

Font: Rosalia Pantebre (2004). "Temporal estroncat". A: Per temps vell, al Pirineu. Andorra la Vella: Edició a càrrec de l'autora.

Definicions de tribulossi: Daltabaix, conjunt de sorolls, crits, avalot (Ribagorça, Ribera del Flamisell) [DCVB]. / Té relació amb atribolat; enrenou, batibull [El parlar d'Andorra]. / Atribulació, gran agitació ambiental [Per temps vell, al Pirineu].

Definició de trebulosi: Tribulació, aldarull causats per l'excés de gent, de soroll, de moviment, sobretot a les gran ciutats [La llengua catalana a Andorra i El parlar d'Andorra]

Variants: tribulossi (Organyà, Pallars), tribulosi (Andorra, Alt Urgell), trebulossi (Encamp, Aixirivall), trebolosi (Vila, la Seu), trebolossi (Sant Julià), trebulosi [El parlar d'Andorra].

Nota 1: Aquesta entrada l'hem feta a partir de l'aportació de la Laura, que ens va deixar un parell de comentaris: "Es diu quan tens molt remenament, molta feina. Quin tribulossi aquest nen amb les joguines... Tribulossi es diu encara força habitualment a l'Alta Ribagorça i al Pallars Sobirà i també encara a l'Alt Urgell, suposo que a Andorra també. Es diu quan tens molt remenament, molta feina de no parar d'un lloc a l'altre, molt follón.. Quin tribulossi avui, no he parat d'atendre el telèfon, de sortir a rebre gent, d'atendre comandes... Quin tribulossi que téns, no pares quiet" (d'algú que no para de fer coses i de moure's)."

Nota 2: El DCVB diu que aquest mot és masculí i els exemples de la Laura són tots en masculí, mentre que Pantebre diu que aquest mot pot ser femení i masculí.

Nota 3: Segons Manel Riera, a la Garrotxa i a l'Empordà diuen tribul, cosa que confirma el DCVB: "Avalot, conjunt confús i sorollós de persones, d'animals (Empordà, Garrotxa). «Hi havia un tribul de gent que no es podia passar per enlloc»." Riera també situa l'ús de trebulosi a Rialp.