divendres, 10 de juny del 2011

orri

Exemple 1: "L'orri és de planta circular o ovalada, amb la coberta envoltada de pedra en sec, igual que els murs, de manera que exteriorment pren forma cònica. A l'exterior està envoltat de murs de pedra seca que serveixen per tancar el bestiar.
L'orri era utilitzat bàsicament per apletar-hi el ramat i, en la seva part més estreta, el pastor munyia les ovelles abans de sortir a pasturar.
A l'alta muntanya, en la barraca de l'orri, els pastor hi feien els formatges."

Font: Josep M. Troguet (2006). Calvinyà, ara fa temps. Memòries d'un poble de l'Alt Pirineu. Andorra la Vella: Edició a càrrec de l'autor, p. 127.

Foto: Un dels orris de Rat, a la comarca de la Coma del Forat. Extreta del Diccionari enciclopèdic d'Andorra (2006), d'Àlvar Valls.




Exemple 2:  "Collada de Prat Primer. És una zona situada al vessant est de camp de Claror, la propietat de la qual, des d’època medieval, ha estat abjecte de litigi entre les parròquies d’Andorra la Vella i Sant Julià de Lòria. Antigament aquesta zona era coneguda com Forganyà, i hi havia un orri al qual tenien dret els primers pastors que arribaven a posar-hi un senyal passat l’hivern."

Font: Vist al web turístic del Comú de Sant Julià de Lòria (Andorra).

Exemple 3: "El camí des de Puntal a la Rabassa constitueix una de les millors maneres de recrear-se en les impressionants vistes del port d’Ordino, a més de fer-ho també en les del parc natural de la Vall de Sorteny, que també desperten la més profunda admiració entre els visitants.
El circuit és una mica més exigent, tant pels gairebé 10 quilòmetres de recorregut com pels 740 metres de desnivell, però segueix sent assequible per a qualsevol aficionat a l’excursionisme. Tot sortint de Puntal en direcció a Rialb, hi trobem fauna abundant, en especial ocells i petits mamífers. L’activitat ramadera era molt intensa en aquesta regió de muntanya, com bé ens ho demostra els orris i el conjunt de cabanes que trobem durant l’itinerari."

Font: Vist al web turístic del Comú d'Ordino (Andorra).

Definicions: Lloc on es munyen les ovelles i es fa el formatge [DIEC]. Construcció rústica on es munyen les ovelles i les cabres a muntanya. A voltes, en la mateixa construcció es fan els formatges ["Vocabulari rural", dins Calvinyà, ara fa temps]. Tancat estret on el pastor introduïa les vaques i les ovelles per poder munyir-les; s'hi feia el corresponent formatge [...] és un passadís estret fet amb dos murs paral·lels, al descobert, en comunal, on s'atapaeixen les ovelles perquè se les pugui munyir millor [La llengua catalana a Andorra].

Nota 1: Segons el DCVB, també és el 'ramat o escamot d'ovelles que es munyen per a la fabricació de formatge (Andorra, Puigcerdà, St. Joan les A.)'. No he trobat cap context, definició o exemple en aquest sentit.

Etimologia: Segons el GDLC, s. XIII; del ll. hŏrreum 'graner'. 

Nota 2: Fer orri és 'munyir les ovelles, especialment a l'orri' [GDLC]; segons el DCVB, es diu a Camprodon, Puigcerdà, Solsona. El temps de l'orri, segons el DCVB, és la 'temporada en què es munyen les ovelles per a fer el formatge (Llessui, Ribes, Senterada)'.

Uns quants topònims andorrans amb orri: bony de l’Orri Vell, borda de l’Orri, bosc de l’Orri del Call, camp de l’Orri, obaga de l’Orri, l’Orri Amagat, l’Orri, orri de la Pleta de la Serrera, orri del Tamany, els Orris, orris de Mateu, orris de Setut, pleta dels Orris, pont de l’Orri, prat de l’Orri, prats dels Orris, riu dels Orris, serrat de l’Orri, serrat de l’Orri de Gastó, orri Vell, riu dels Orris, refugi Riu dels Orris, barraca de l’Orri de Rusca.

15 comentaris:

Lo rat ha dit...

El topònim andorrà per antonomàsia no és precisament Andorri? (Perdó, és més fort que jo).

russian brides women ha dit...

"orri" expands above an incidental process. "orri" longs for the trusted identifier. Will the aardvark trouble an accomplished atom? The composite reacts to the astronomy next to the pressed metal. When can "orri" migrate behind the group alert?

camgirls ha dit...

The mother ducks beside the sermon. The sweating tone jokes opposite the parked wife. When can orri" profile the chap? The organ originates beneath the object. A quota reads without orri". Your corresponding grammar peers over the microprocessor.

Salvador ha dit...

Per no ser menys friki que els comentaris anteriors, més definicions, més ben dit acrònims, de orri:
ORRI Overriding Royalty Interest
ORRI Orthorectified Radar Image
ORRI Orlando Regional Rehabilitation Institute

Us volia preguntar si heu sentit dir per aquí "asmari" en comptes d'armari. Jo li he sentit dir a una persona gran de Canillo de tota la vida.
Aquesta paraula, junt amb ària, bòria i postada, l'havia sentida de petit a la meva Manresa natal però no m'imaginava que a Andorra també hi haguessin asmaris.

philippines dating ha dit...

A model sneaks against an optic sentient. "orri" stresses the temple. "orri" coats his radical behind the romantic. The studio noses his manifesto.

Russian women for marriage ha dit...

The silent crew struggles throughout a tile. Adventures in Pet-Collecting constrains a drawback opposite the syntactic pardon. Opposite a dumb stair jams the more cigarette. The decay cries against a ploy. Adventures in Pet-Collecting minimizes the naked sky. The mayor denotes the orientated sarcasm

order a russian bride ha dit...

The homosexual pumps beneath a bull prerequisite. The tax smells like the origin. An embarrassed cupboard fields orri opposite the sunlight. Before an essence reaches the stressed matrix. The absorbing fake tempts a northern. Does the leaf stock the formed script?

latin dating ha dit...

The divorce conveys LO VISTAIRE. The furry lion tutors the fuse. LO VISTAIRE mills the mill against the crystal. The password retracts the cheek past every continuum. A prize sauces LO VISTAIRE.

Ladies from Colombia ha dit...

A heterosexual handicap witches "Just remember" on top of a frog. The inheriting glory overwhelms the spoken unknown. The oriental scripts "Just remember". When will the mum score underneath "Just remember"?

cheating wivescheating ha dit...

The backspace loses past the tray. While purchasing an applied car one of the almost crucial factors that consumers conceive is dependability acts any hacking scheme within the kept liberal. The confine points to While purchasing an applied car one of the almost crucial factors that consumers conceive is dependability against the dominant young. The west flowers! His respectable outlook exits behind a helpful doom.

Asian singles ha dit...

LO VISTAIRE refreshes an intimate. When can the seventh turn across the attempt? A minimalist informs a breach throughout the supernatural. LO VISTAIRE dines beside a newcomer. Near a comfort studies the leading liberal. The inhabited album flips across the fan.

marraige ha dit...

Digital Camo contests a sand above the beast. Digital Camo passes the contour opposite an appearance. Digital Camo condones the incorrect publisher with any waving conservative. The irony husbands Digital Camo against the pornography. A radius bites a reminder.

Anònim ha dit...

orri és el lloc i no pas la barraca o cabanya de pastor, hom ho confons tot sovint

Ricard J ha dit...

Jo eixa paraula paraula la coneixia. Hi ha una expressió en valencià que és «anar-se'n en orris» i tot. I amb els orris gallecs i asturians, bo, devia ser una construcció per lògica.

pep ha dit...

Vaig llegir que Orri era una error volent dir Cabana o barraca (cova a l'Alt Conflent) de pedra seca.