dimecres, 15 de juliol del 2009

ser un censal


Imatge: Speedy González, un dels exemples més televisius del que representa ser un censal.


Font: Quan era molt petit i el meu pare, Climent Cerqueda Gispert, de Vilanova de Banat, volia fer-me entendre que no m'estava mai quiet, em repetia ets un censal. Val a dir que es tracta d'una expressió que no l'he sentida més.

Nota: Ser un censal, podria substituir el que avui en dia se'n diu nens hiperactius.

Definició: Al DCVB censal, es defineix com: despesa o molèstia que es repeteix sovint. «Aquest mal vici teu me costa un censal» (Empordà, Maestrat). «Quin censal m'ha caigut!» (Benassal). «Ja n'estic cansat; això és un censal!» (Empordà, Mall.). Ser un censal vindria a ser una persona que es mou molt, que resulta empipadora, que no s'està mai quieta i per tant, destorba.

Per altra banda un censal també és, segons el DCVB, "una pensió anual redimible que paguen una persona i els seus successors en virtut d'un capital rebut del qui cobra la dita pensió". O el que vindria a ser el mateix, una mena d'hipoteca.

Nota 2: A diferència del tabalot, que esmenta en David a l'anterior entrada i del qual ser un censal podria ser sinònim, la locució no té en compte l'esverament ni les ganes de pasar-s'ho bé. És a dir, ser un censal entra dins de la naturalesa de les persones molt mogudes.


3 comentaris:

Marià Cerqueda ha dit...

Els que teniu fills, especialment si ja fa un cert temps que caminen, estic convençut de que en un moment o en un altre heu pensat, aquest fill meu és un censal.

Marià Cerqueda ha dit...

De fet un censal seria l'equivalent a un "incordio", castellà

Marià Cerqueda ha dit...

He fet una prova. Li he "deixat anar" aqueta expressió a la meva cosina, i m'ha entès sense cap problema. Cal pensar que el seu pare (germà del meu) també la feia servir. Amb això no vull dir que nomès la fem servir a la nostra família. Em cal buscar més gent que ho hagi sentit, doncs voldria dir que l'expressió no està del tot morta, i en això estem...