dijous, 9 d’octubre del 2008

capitomba / catitomba


Exemple 1: "Tot caminant i pensant en aquestes coses, el meu besavi ja arribant a la serra de Guardiola, des d'on podia albirar a la llunyania la casa del Boix, també li van venir ganes d'alleujar els budells, i havent-se fet baixar les calces es va acugussar en un argiler que hi havia a la vora del camí, i així que començava la feina, va sentir dos trets molt a prop, a l'ensems que va veure com dues bales es clavaven a l'argila a mig pam del seu cos. Sense temps de pujar-se els pantalons va donar una capitomba, tot tirant-se en una espècie de clot que hi havia no gaire lluny seu."

Font: Josep M. Troguet. Calvinyà, ara fa temps. Memòries d'un poble de l'Alt Pirineu. Andorra la Vella: Edició a càrrec de l'autor, p. 65.

Exemple 2: "Per exemple, garrota. A casa, sempre ho havíem dit així, però al diccionari només hi figura carrota (i a cal Trilla també ho he sentit d'aquesta manera). Un altre cas semblant és catitomba, que em sembla que a casa dèiem així, però que als diccionaris figura com a capitomba."

Font: Vist al bloc La casa de la Seu.

Exemple 3: Fer catitombes o fer voltes de campana, per dar tumbos

Font: Josep Espunyes. Dites, Locucions i Frases Fetes de Tresponts Avall. Editorial Garsineu. Pàgina 79, Entrada 232.

Definició de capitomba: Tombarella, acte de caure amb el cap per avall [DCVB]. / Tombarella [DIEC i GDLC].

Localització: Andorra, Ribes, Girona, Lluçanès, Solsona, Fulleda [DCVB]. A l'Alt Urgell també es diu, com ho demostren els exemples.

Variants: Catitomba (ho diu la meva sogra, del Pla de Sant Tirs, a l'Alt Urgell, i també surt a Lo diccionari lleidatà-català, que ens remet a capitonya).

Etimologia: Derivat postverbal de capitombar > format damunt cap i tombar [DCVB i GDLC].

Foto: Lo vistaire David Gálvez, fent una catitomba.



2 comentaris:

David Gálvez Casellas ha dit...

He de desmentir TER-MI-NANT-MENT que el de la foto sigui jo. Tothom sap que jugo a hockey herba en un equip femení i que el nostre uniforme és vermell i amb faldilleta. Els meus malucs, a més, són molt més vertiginosos.

Víctor Pàmies i Riudor ha dit...

capitomba! Bonito palabro!! Sempre m'ha semblat molt més expressiva que la normativa i estesa tombarella, i això que tombarella també és una senyora paraula!!!